Onderzoeksadvies

Naampakker richt zich op de verkoop van naampakketten ten behoeve van Nederlandse organisaties (in oprichting) die daarmee willen opereren in Nederland. Vandaar dat er bij de naam en het logo een bijpassende .nl domein is gereserveerd.

Voordat u een domeinnaam /bedrijfsnaam kiest (en koopt) moet u een paar dingen goed nagaan (bijv. middels een google.nl en www.kvk.nl/Handelsregister of advies van een adviseur van de Kamer van Koophandel).

1. Kunt u zonder problemen deze naam kiezen voor uw activiteit in Nederland?

Zijn er geen andere organisaties actief in Nederland op hetzelfde werkterrein (onder de naam Flexo zijn er in het Handelsregister wel 26 vermeldingen, maar deze bedrijven zijn veelal lokaal op verschillende plekken in Nederland actief en telkens in andere branches. Veelal vermelden ze hun branche achter de bedrijfsnaam Flexo DTP of Flexo Cleaning).

In de kern gaat het er om dat er bij de consument of klant geen verwarring mag ontstaan (zo zijn er veel Jumbo’s in Nederland: Jumbo Supermarkten, maar prima daarnaast Jumbo Spellen en Jumbo Zonwering uit Barneveld). Ze leveren allemaal aan consumenten door heel Nederland, maar ze zijn steeds herkenbaar in hun hoedanigheid. Het zou pas een probleem worden als u een supermarkt onder de naam Jumbo gaat voeren in Nederland of als u onder naam Jumbo ook in de spellen gaat. Nevengelegen activiteiten zoals boodschappen-bezorgservice of houten speelgoed zouden ook ene probleem kunnen geven omdat dit dus makkelijk tot verwarring kan leiden. Met wie heeft uw klant dan te doen, met welke Jumbo.

2. (indien van toepassing) Kunt u zonder problemen deze naam kiezen voor uw activiteiten in een door u gewenst andere land?

Zijn er geen andere organisaties actief op hetzelfde werkterrein onder ongeveer dezelfde naam in het gewenste land, en is de domeinnaam daar nog vrij? Dit is voor u van belang als u zonder problemen uit wilt kunnen breiden in het buitenland.

3. Krijgt u geen (voorzienbare) last van een buitenlands bedrijf met een gelijke naam en activiteit die naar Nederland komt?

Zijn er geen buitenlandse bedrijven op hetzelfde werkterrein onder ongeveer dezelfde naam die bekend hebben gemaakt (zoek op internet) te willen uitbreiden naar Nederland? (als u van plan bent Sephora als bedrijfsnaam te kiezen en u doet in cosmetica en u vind op internet dat er een Amerikaans merk Sephora is die met cosmeticaboxen naar Nederland wil komen, zou u Sephora niet als bedrijfsnaam moeten kiezen).

Wij adviseren u om specifiek voor uw branche, gebied en de gewenste naam goed onderzoek te doen. Indien er op een van de (van toepassing zijnde) bovenstaande vragen geen ‘ja’ geantwoord kan worden (na grondig onderzoek) dan raden wij u af om de betrokken naam bij ons aan te schaffen.